(HMH) Kort geleden speelden Carmen (jonge patiënte) en collega KNO-arts Frank van den Hoogen uit het Radboud UMC in Nijmegen de hoofdrollen in een aflevering van ‘Topdoks – Net ff anders’. In de aflevering van dit kinderprogramma wordt op een toegankelijke wijze uitgelegd en toegelicht hoe een chirurgische behandeling aan de speekselklieren het leven van Carmen en andere patiënten met ongewenst speekselverlies kan verbeteren.
De behandeling bestaat uit het verwijderen van de glandula sublingualis aan beide zijden in combinatie met het omleggen van de afvoergangen van beide speekselklieren (ductus Whartoni rerouting). Een specifieke groep patiënten die baat kan hebben bij deze ingreep zijn mensen met een cerebrale parese. In Nederland leven ongeveer 30.000 mensen met cerebrale parese, een vorm van hersenverlamming die vaak het gevolg is van zuurstofgebrek of een infectie rondom of tijdens de geboorte. Cerebrale parese heel veel en wisselende gevolgen, maar veroorzaakt vaak motorische stoornissen, zo ook in gebruik van de mond- en keelspieren. Vaak ontstaat een spastische verlamming waardoor functies zoals spreken en slikken worden beperkt. Het verwerken van een normale hoeveelheid speeksel lukt dan ook vaak onvoldoende, met als gevolg ongewenst speekselverlies.
In het Radboudumc zijn inmiddels meer dan 1000 kinderen met dit probleem beoordeeld en behandeld, waarbij de operatie die getoond wordt in de Topdoksaflevering een van de gebruikte chirurgische behandelmogelijkheden is.