http://www.nvvs.nl/CmsData/Afbeeldingen/Nieuws/2014/eenvandaaguitzendingakoestiek.JPG(RB) Slechte akoestiek is niet alleen irritant, het belemmert ons in ons functioneren. Voor het eerst wordt in Nederland in kaart gebracht hoe het gesteld is met het geluid in ouderenvoorzieningen. Daar is een hoop te verbeteren omdat er veel slechthorenden wonen. Akoestiek moet voor architecten en ontwerpers meer worden dan een bijzaak, zo vinden de onderzoekers. EénVandaag besteedde er in de uitzending van 22 april aandacht aan.

De Technische Universiteit van Eindhoven doet onderzoek naar akoestiek in ouderenvoorzieningen. Er blijkt dat omgevingsgeluid niet alleen irritant is, maar ook ongezond. Het effect van akoestiek is groot, zowel voor goedhorenden als slechthorenden. En dan is er ook nog verschil tussen een lege en een aangeklede ruimte. Veel verzorgingshuizen leggen de nadruk op een klinische omgeving. Dat is efficiënter en goedkoper, vooral om schoon te maken, maar de harde bijklanken kunnen zorgen voor stress en hartkloppingen. Evolutionair gezien staan onze oren namelijk altijd open om te kunnen reageren op gevaar. Die zintuigen worden bij mensen met gehoorproblemen te vaak geprikkeld.

EénVandaag doet een gehoortest met Nicole van Hout bij de Universiteit van Eindhoven en spreekt met audioloog Jan de Laat. Daarnaast gaat EénVandaag met gehoorspecialist Jikke Reinten op bezoek bij een splinternieuw, multifunctioneel ouderencentrum waar niét bezuinigd is op geluidsvoorzieningen.