Preventie

Inleiding

Voorkomen is beter dan genezen, een oude wijsheid. Gek genoeg wordt er in de huidige geneeskunde veel meer aandacht besteed aan het genezen dan aan het voorkomen. Gelukkig komt daar de laatste tijd steeds meer verandering in en is er meer aandacht voor het voorkómen van ziekte, ook wel preventie genoemd.

KNO-artsen (in opleiding), aangestuurd door de commissie PrevENT, verzorgen sinds 2013 op basisscholen groep 8 al voorlichting over gehoor en lawaaischade. Doel is het creëren van bewustzijn t.a.v. dit en andere onderwerpen, zoals roken, alcohol en overgewicht (zie bijvoorbeeld Jeugdjournaal.nl).

Ook de KNO-artsen van Nederland willen graag hun steentje bijdragen aan preventie. Vandaar onderstaand overzicht van dingen die je beter zou kunnen mijden of doseren, zodat je minder kans hebt op ziektes of aandoeningen, je minder last hebt van deze ziektes of ziektes tijdig ontdekt worden. Lees hoe ze tot staan gebracht kunnen worden of in een vroeg stadium genezen kunnen worden.

Vraag er gerust naar bij uw KNO-arts!

Hard geluid / lawaai

Het is zo langzamerhand wel uitgebreid bekend: hard geluid kan (zeer) schadelijk zijn voor je oren. Het kan leiden tot gehoorverlies en oorsuizen (tinnitus), zeker als het te lang, te vaak en te hard is.

Lees meer...

Veel eten, weinig bewegen

Het eten van te veel energierijke voeding en/of te weinig lichaamsbeweging kan leiden tot overgewicht, dat weer aanleiding geeft tot allerlei ziektes (bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, suikerziekte, hoge bloeddruk en vele andere).

Lees meer...

Zonlicht

Heerlijk die zon. Totdat je oorschelp gaat jeuken en verbrand blijkt te zijn. Lang vóór dat de rest van je gezicht en je armen rood worden, is de kwetsbare huid van je oorschelp en je neus al beschadigd.

Lees meer...

Roken

Roken is echt slecht. Voor je hele lichaam en dus ook voor je oren, je neus en je keel. Het tast je slijmvliezen aan, die hierdoor beschadigd raken. Je reuk en je smaak worden er ook een stuk minder door en het kan stemklachten geven.

Lees meer...

Alcohol

Dat te veel alcohol niet goed is voor lever en hersenen is algemeen bekend. Voordat de alcohol in het lichaam wordt opgenomen, moet het alleen uiteraard eerst door de mond en keel. Hier beschadigt het het slijmvlies.

Lees meer...

Wattenstokjes / het reinigen van de gehoorgang

Zo langzamerhand weten een heleboel mensen in Nederland het: je oren moet je (van binnen) niet schoonmaken, dat doet het oor zelf. Bovendien is oorsmeer een heel nuttig goedje.

Lees meer...

Neusspray / xylometazoline

Een verstopte neus heeft bijna iedereen wel eens. En iedereen weet dus ook hoe vervelend dat is, zeker als je probeert te gaan slapen. Bij de drogist zijn veel neusspray’s te koop met de werkzame stof xylometazoline.

Lees meer...

Neuspeuteren / droge lucht

Teveel neuspeuteren en droge lucht kunnen leiden tot beschadiging van het slijmvlies van de neus, bloedneuzen en zelfs tot een gat in het neustussenschot. Probeer dit te voorkomen door niet meer in de neus te zitten.

Lees meer...

Allergenen

Steeds meer mensen zijn allergisch voor één of meerdere allergenen (een stof die een allergische reactie kan veroorzaken), zoals graspollen, honden- of kattenharen, huisstofmijt of bepaalde voedingsmiddelen.

Lees meer...

Koud water / (koude) wind langs natte oren

Koud water en (koude) wind langs natte oren kan leiden tot goedaardige botaangroei (zogenaamde exostosen), ook wel surfersoor of zwemmersoor genoemd.

Lees meer...