Hard geluid / lawaai

KNO.nl - preventie - lawaaiHet is zo langzamerhand wel uitgebreid bekend: hard geluid kan (zeer) schadelijk zijn voor je oren. Het kan leiden tot gehoorverlies en oorsuizen (tinnitus), zeker als het te lang, te vaak en te hard is. Deze klachten zijn in veel gevallen ónomkeerbaar.

Belangrijk

Belangrijk is het dus om oren goed te beschermen tegen harde geluiden. Dit geldt voor de werksituatie (bijvoorbeeld in de bouw of in een symfonieorkest), bij sommige hobby’s (bijvoorbeeld doe-het-zelf klussen in en om het huis, motorrijden of schietvereniging) en bij het bezoeken van discotheken of popconcerten.

Aangezien te vaak (langdurig) luisteren naar (harde) muziek via een koptelefoon ook kan al schadelijk zijn, is het ook belangrijk om dit te voorkomen. Gelukkig zie je steeds meer mensen gehoorbescherming dragen, zowel op het werk, als bij popconcerten. Gehoorbescherming (bijvoorbeeld door oordoppen met geluidsfilter) is ook steeds gemakkelijker te verkrijgen en de muziekbeleving wordt er uiteindelijk niet minder van.

Daarnaast kan bijvoorbeeld een hoofdtelefoon met ruisonderdrukker helpen om muziek te luisteren in een omgeving met achtergrondruis, zodat het volume van de hoofdtelefoon gereduceerd kan worden.

Lees over dit onderwerp meer op: