Neusspray / xylometazoline

KNO.nl - preventie - neusdruppelsEen verstopte neus heeft bijna iedereen wel eens. En iedereen weet dus ook hoe vervelend dat is, zeker als je probeert te gaan slapen. Bij de drogist zijn veel neusspray’s te koop met de werkzame stof xylometazoline of oxymetazoline (vaak verkocht onder de merknaam Otrivin® of Nasivin®), waardoor je direct beter door je neus kan ademen. Beide middelen werken in op de bloedvaatjes in de neus, deze trekken samen waardoor er meer ruimte in de neus komt om langs te ademen.

Heel plezierig, maar het vervelende is dat bij gebruik langer dan 7 dagen het er ook voor zorgt dat de neus juist weer verstopt raakt. Dit heet het “rebound-effect”. De neus gaat nog steeds open door het middel, maar het middel zorgt er ook voor dat de neus na enkele uren weer potdicht gaat zitten. Het middel wordt de kwaal. Je raakt verslaafd aan het middel en je kan niet meer zonder. Verder raakt het slijmvlies van de neus hierdoor op termijn beschadigd.

Belangrijk

Belangrijk is het dus om de Otrivin® niet langer dan 7 dagen te gebruiken. Als je toch verslaafd bent geraakt, is het belangrijk om er zo snel mogelijk mee te stoppen. Voor hulp hierbij kan je kijken op: http://stoppenmetneusspray.nl.

Als het niet lukt kun je een afspraak maken bij de huisarts, deze kan een andere neusspray voorschrijven, die niet schadelijk is voor je neus. Als dit ook niet werkt, kan hij of zij je doorverwijzen naar de KNO-arts.

Lees over dit onderwerp meer op: