MRI

Deze pagina heeft tot doel u informatie te geven over een MRI in samenhang met de voorlichtingspagina over de brughoektumor. Als u dit onderzoek binnenkort moet ondergaan vanwege onderzoek naar een (eventuele) brughoektumor, dan kunt u er op deze plaats, gericht op het onderzoek van de brughoek, meer over te weten komen.

Inleiding

De letters MRI staan voor Magnetic Resonance Imaging, ook wel magneetscan genoemd.

mriHet is een geavanceerde, pijnloze en ongevaarlijke methode om beelden te maken van het inwendige van het menselijk lichaam. Bij dit onderzoek gebruikt men een sterk magneetveld en radiogolven. Bij het onderzoek naar een (mogelijke) brughoektumor wekt men met behulp van de radiogolven en het magneetveld bepaalde signalen op in het hoofd. Een antenne ontvangt deze signalen en de computer vertaalt dit in een beeld. Dit beeld laat een doorsnede van het hoofd zien.

Er komen geen röntgenstralen aan te pas.

Voorbereidingen

Het is belangrijk dat alle metalen of magnetische voorwerpen buiten de onderzoekskamer blijven. Dit zijn voorwerpen als munten, bril, horloge, haarspelden, aansteker, zakmes, sleutels, creditcards, bankpas, gebitten/plaatjes, piercings, ritsen, beha-haakjes, gespen. Ook in mascara kunnen metalen deeltjes voorkomen.
Laat dit alles dus thuis.

U kunt de dag van uw onderzoek normaal eten, drinken en uw gebruikelijke medicijnen innemen.

Is MRI-onderzoek altijd mogelijk?

In verband met het sterke magneetveld in de onderzoekskamer Is MRI-onderzoek niet mogelijk bij de volgende groepen patiënten:

  • patiënten met een pacemaker. De pacemaker kan ontregeld raken;
  • dragers van sommige metalen protheses, geïmplanteerde apparaten (insulinepomp), sommige hartkleppen, vaatclips en dergelijke;
  • metaalbewerkers en lassers hebben soms kleine metaalsplinters in het oog. Deze splinters kunnen het oog beschadigen wanneer ze in de magneet komen;
  • patiënten met een ernstige claustrofobie.

Patiënten met een metalen plaat, prothese, granaatscherven of metaalsplinters (kogeltjes of hagel) in het lichaam, een spiraaltje of metalen kunstlenzen kunnen wel een MRI-onderzoek ondergaan. Moderne implantaten (vervaardigd van titanium), vullingen en kronen in het gebit zijn geen belemmering voor dit onderzoek.

Het verloop van het onderzoek

Tijdens het onderzoek ligt u op een tafel. Een MRI-laborant(e) schuift deze tafel in het MRI-apparaat (soort tunnel met een doorsnede van 60 cm), zodat alleen uw hoofd in de tunnel ligt. Vervolgens worden de opnamen gemaakt. U hoort dan in het apparaat een kloppend geluid (als een klopboormachine).

Gedurende het onderzoek ligt u alleen. Het is belangrijk dat u zo stil mogelijk blijft liggen. Tijdens het onderzoek kunt u via een in het apparaat ingebouwde intercom praten tegen de laborant(e). Alleen tijdens het maken van de opnamen staat de microfoon uit. De laborant(e) ziet u de hele tijd op een monitor.

Bij dit onderzoek is het meestal nodig u via een injectie in de arm een contrastmiddel toe te dienen. Hiermee beeldt de (eventuele) tumor zich beter af ten opzichte van het gezonde weefsel. De radioloog beoordeelt of contrasttoediening nodig is en zal u hierover informeren. Dan worden ook de risico´s van een contrastmiddel besproken.

Het gehele onderzoek duurt ongeveer een half uur. U kunt op eigen gelegenheid naar huis.

Slotwoord

Het is niet mogelijk om op deze voorlichtingspagina alle details over een MRI-scan te beschrijven (zie ook de tekst op de introductiepagina).
Het kan zijn, dat u ondanks de uitleg van uw kno-arts nog vragen heeft of dat u meer informatie wilt. Aarzel dan niet contact op te nemen met uw kno-arts en om nadere uitleg te vragen.
Aan dat verzoek zal graag worden voldaan.