Stichting Kwaliteitsregistratie KNO

Deze pagina bevat informatie over de kwaliteitsregistratie van de KNO-vereniging. De pagina is bedoeld voor KNO-artsen, kwaliteitsmedewerkers van ziekenhuizen en ICT-medewerkers die aan de implementatie in het ziekenhuis meewerken.

Stichting Kwaliteitsregistratie KNO

De Stichting Kwaliteitsregistratie KNO, kortweg SKKNO, is in 2022 opgericht door de Nederlandse Vereniging voor Keel-Neus-Oorheelkunde en Heelkunde van het Hoofd-halsgebied (NVKNO) met als doel het verkrijgen van inzicht in en continue verbetering van de kwaliteit van KNO-zorg in Nederland. De SKKNO zorgt dat alle afspraken die gemaakt worden over het doel, de middelen en de uitvoering, evenals de wettelijke eisen, worden vastgelegd en nagekomen. De SKKNO is aangesloten bij de Samenwerkende Kwaliteitsregistraties (SKR).

Het kwaliteitsbeleid van de NVKNO wordt vóór, dóór en mét de leden gemaakt. De doelstelling van het kwaliteitsbeleid is het verbeteren van de KNO-zorg in Nederland. Onderdeel van dat beleid zijn data ondersteund leren en verbeteren, gepersonaliseerde gezondheidsinzichten en doelmatige inzet van zorg. Het opzetten en onderhouden van een kwaliteitsregistratie is een essentieel middel om dit te bereiken. Het kwaliteitsbeleid is ingericht langs acht thema’s: otologie, rhinologie, laryngologie, aangezichtschirurgie, hoofd-halschirurgie, pediatrie, slaapgeneeskunde en vestibulologie.

De SKKNO is gestart met de Dutch Otologic Quality Registry (DOQ), waarin de kwaliteit van de otologische zorg wordt gemeten en aan de professional wordt teruggekoppeld. Voor de registratie over rhinoplastieken (NORM) is inmiddels een dataset vastgesteld. Later zullen ook andere toepassingen – zoals wetenschappelijk onderzoek en patiënteninformatie- en onderwerpen worden toegevoegd: over amandeloperaties, biologicals bij chronische rhinosinusitis en nervus hypoglossus stimulatie bij obstructief slaapapneu. De DOQ wordt in 2023 getoetst voor toetreding tot het Register Kwaliteitsregistraties van het Zorginstituut. In 2024 komen twee indicatoren gebaseerd op DOQ-data op de Transparantiekalender.

Hier vindt u informatie over wat de DOQ inhoudt, over de contracten, technische specificaties en contactgegevens. Informatie over de NORM vindt u hier.

Organisatie SKKNO

Het bestuur van de SKKNO bestaat uit twee leden van het bestuur van de NVKNO (dr. Joeri Buwalda en dr. David R. Colnot), twee leden uit deelnemende instellingen (dr. Godelieve W.J.A. Damen en dr. Robert Jan Pauw) en een patiëntvertegenwoordiger (drs. Paul J.M. Litjens). Het bestuur wordt geadviseerd door een governanceadviescommissie en voor elke registratie een inhoudsadviescommissie. Samen zijn zij verantwoordelijk voor de inhoudelijke, organisatorische, juridische en technische aspecten van de registratie.

De inhoudsadviescommissies adviseren over de onderwerpkeuze en de indicatorensets, het onderhouden, duiden, analyseren en doorontwikkelen van de registratie, de inhoud van het dashboard voor de deelnemende vakgroepen, inhoudelijke beoordeling van gegevensaanvragen en een jaarlijkse landelijke rapportage over de KNO-zorg in Nederland.

De governance adviescommissie adviseert over de wijze van registratie van de benodigde gegevens, het beheer van de data door de dataverwerker, toetsing van (gebruik van data) aan wettelijke kaders, juridische beoordeling van gegevensaanvragen en proces van vrijgeven, privacybeleid, afspraken over publicatie, bewaarduur, auteurschap etc.

Dataverwerker

SKKNO heeft Dutch Hospital Data (DHD) als dataverwerker gekozen. DHD is een stichting die data van zorgaanbieders verzamelt, beheert en verwerkt en de standaarden voor registratie daarvan beheert. Zorgaanbieders krijgen de data terug in de vorm van informatie voor het maken van onderbouwde keuzes op het gebied van kwaliteit van zorg en bedrijfsvoering. Zo biedt DHD onder andere producten en diensten aan voor het benchmarken van verschillende soorten data, voor ondersteuning bij het verrichten van dossieronderzoek en voor efficiënte registratie en uitlevering van gegevens.
DHD is in 2008 opgericht door de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU). In 2022 is ook de Federatie Medisch Specialisten toegetreden tot het bestuur van DHD.

DHD werkt conform de Algemene verordening gegevensbescherming. DHD heeft een dienstverlenings- en verwerkersovereenkomst met de zorgaanbieders, waarin onder meer is vastgelegd dat de zorgaanbieders verwerkingsverantwoordelijke blijven over de door hun aangeleverde data. DHD is slechts verwerker van de data, waardoor DHD de data niet voor eigen doeleinden mag verwerken en alleen in opdracht van de zorgaanbieders de data beschikbaar mag stellen aan derden. DHD is als trusted third party gecertificeerd volgens NEN7510 en ISO27001. Dat houdt in dat de datacommunicatie en de opslag en het beheer van de toevertrouwde data aan strenge eisen voldoen.

Meer informatie over DHD kunt u vinden op de website van DHD.

Contracten

De afspraken tussen ziekenhuizen, SKKNO en DHD zijn vastgelegd in contracten:

  • Een Aanvullende verwerkers- en dienstverleningsovereenkomst tussen de zorgaanbieder en DHD. Elk algemeen en academisch ziekenhuis in Nederland heeft een verwerkersovereenkomst en een dienstverleningovereenkomst met DHD. Voor de DOQ is een aanvulling gemaakt, waarin beschreven staat over welke gegevens het gaat en welke afspraken er over de verwerking van die gegevens zijn gemaakt. Zorgaanbieders zoals ZBC’s die nog geen standaard Verwerkers- en dienstverleningsovereenkomst met DHD hebben, moeten deze ook afsluiten.
  • Een Overeenkomst gezamenlijke verwerkingsverantwoordelijkheid tussen de deelnemende zorgaanbieders en de SKKNO en een Toetredingsovereenkomst tussen elke zorgaanbieder en SKKNO. SKKNO is samen met de zorgaanbieder verantwoordelijk voor de gegevens (“gezamenlijk verwerkingsverantwoordelijk” in AVG-termen). In de overeenkomst is vastgelegd welke afspraken daarover zijn gemaakt met de zorgaanbieders.
  • Een Verwerkers- en dienstverleningsovereenkomst tussen SKKNO en DHD. In de overeenkomsten is vastgelegd welke afspraken SKKNO daar over heeft gemaakt met DHD.

Een samenvatting van alle afspraken staat in het Dataprotocol.

U kunt alle documenten onder aan deze pagina vinden.

Privacy

Het privacybeleid van de SKKNO kunt u onder Documenten vinden.

 

Documenten

Beschrijving datasets:

Voorbeeld contracten:

Voor patiënten:

 

Contact

Als u vragen heeft over de SKKNO of als u zich wilt aanmelden, dan kunt u contact opnemen met skkno@kno.nl.