Is het verstandig om je nies in te houden?

(EK) “Dat is niet verstandig”, zegt KNO-arts Jan van der Borden van het Amsterdamse BovenIJ ziekenhuis. “Wanneer je een nies inhoudt, door je neus en mond dicht te doen, dan kan de luchtdruk nergens heen. Daardoor loop je kans dat je een zwakke plek in je schedel, bijvoorbeeld tussen neus en oogkas, kapot blaast. Er zijn geen grote studies naar gedaan, maar het is bekend dat mensen die hun nies inhielden een hersenbloeding kregen of er blind door werden.”

De nies is een reflex, die ontstaat door een prikkel in de neus. Bijvoorbeeld door snot of een allergie. Je reinigt daardoor de luchtweg. “Het lichaam blaast dan alles schoon. Het is vooral vervelend wanneer je een allergische reactie hebt die lang aanhoudt, vanwege huisstofmijt of door pollen. Met een speciale zoutoplossing kan je dan je slijmvlies schoonspoelen, zodat de prikkel verdwijnt.”

De KNO-arts raadt aan om te niezen in de plooi van je elleboog. “Liever niet in je handen, want dan zitten daar virussen en bacteriën aan en die geef je door wanneer je iemand een hand geeft. In de plooi van je elleboog demp je het geluid ook.” Al hoef je je niet zoveel zorgen te maken over de decibellen die je produceert, vindt de KNO-arts. “Schaam je niet voor een nies, je kunt er niks aan doen. Het is niet lastig maar nuttig.”