(JB) Op 3, 4 en 5 september delen verschillende KNO-artsen en KNO-artsen in opleiding en namens de preventiecommissie van de Nederlandse Vereniging voor Keel-, Neus- en Oorheelkunde en Heelkunde van het Hoofd-Halsgebied (PrevENT) oordoppen uit tijdens de Grand Prix in Zandvoort. Ze gaan, herkenbaar in een witte jas en met de slogan ‘OORbehoedsmiddelen’, in gesprek met de bezoekers over het effect van geluid op het gehoor. Het doel is om mensen bewust te maken van geluid op het circuit, hard geluid in het algemeen en hoe gehoorschade, met bijbehorende klachten (waaronder oorsuizen en gehoorverlies) eenvoudig voorkomen kan worden.
‘We realiseren ons dat de bezoekers in eerste instantie voor de races komen. Als liefhebber van de auto- of motorsport is de kans groot dat je het geluid juist fantastisch vindt, maar voor ons is de Grand Prix een mooie aanleiding om met veel mensen in gesprek te gaan over hoe je én van de Grand Prix kan genieten, én je gehoor kan beschermen. Namelijk, met oordoppen!‘ vertelt KNO-arts Fedja Vos, één van de deelnemende KNO-artsen. ‘Mensen beseffen nog lang niet altijd dat hard geluid – ook op jonge leeftijd – soms blijvende klachten, zoals gehoorschade en oorsuizen kan veroorzaken.’

Vier preventieve tips voor Grand Prix bezoekers

Preventie kan het verschil maken, want heb je eenmaal gehoorschade opgelopen, dan is het vaak al te laat. Het lastige is ook dat er geen goede behandeling voor is. Er bestaan gehoorapparaten, maar daarmee herstel je de schade niet. Daarom hebben we als commissie PrevENT nog een paar tips voor de bezoekers:

1. Zorg voor goede gehoorbescherming en investeer in een goed paar oordoppen.
2. Gun je oren een ‘oorpauze’. Let er op dat je niet continue in het lawaai staat, maar geef je oren ook even rust.
3. Stop een paar (simpele) oordoppen in je tas of portemonnee of hang ze aan je sleutelbos, dan ben je ook voorbereid op onverwacht luide situaties.
4. Wijs mensen in je omgeving op het belang van gehoorbescherming. Slechthorendheid is ook vervelend voor de omgeving.