(HMH) Binnen de KNO-heelkunde is veel aandacht voor communicatie en communicatieve vaardigheden, op welke manier dan ook. Stemverbeterende chirurgie, logopedie, een spreekuur voor communicatieve vaardigheden bij kinderen en een uitgebreid scala aan gehoorverbeterende behandelingen. En dit zijn lang niet alle voorbeelden. Het uitgebreide arsenaal van de KNO-heelkunde krijgt versterking uit een ietwat onverwachte hoek. David Niemeijer is de naam, en geologie is eigenlijk zijn vakgebied.
 
Door een gebeurtenis in zijn omgeving besluit hij een virtueel toetsenbord te ontwerpen, om zo iemand die handen niet meer kan bewegen, toch te laten typen en de computer te laten besturen. Zijn succes op dit gebied leidde tot het ontwikkelen van de software achter Proloquo, naar het Latijn voor ‘hardop spreken’. De huidige versie, de app Proloquo2Go stelt mensen die niet (meer) kunnen spreken in staat zijn om middels symbolen snel en duidelijk te communiceren wat ze echt bedoelen. De kracht zit hem in de mogelijkheid om niet alleen het leidend voorwerp duidelijk te maken, maar ook de intenties en emotie er snel aan te koppelen.
 
In plaats van ‘artikel’ en ‘lezen’ als losse duidingen, kan een gebruiken nu snel duidelijk maken het artikel al gelezen te hebben, of het artikel graag te willen lezen.
 
Voor dat laatste kunt u op de onderstaande link klikken. De tweede link verwijst naar de website van de ontwikkelaar van de app voor meer informatie.
 
Mocht u iemand tegenkomen die moeite heeft om te communiceren, dan denkt u hopelijk aan deze mogelijkheid om diegene weer meer hardop te laten spreken. Fijne zondag!