Stemprothese wisseling

De NVKNO heeft samen met de Patiëntvereniging Hoofd-Hals de werkafspraken over stemprothese wisseling recent weer onder de aandacht van alle leden gebracht.

Dit is gedaan omdat ons berichten hebben bereikt dat patiënten met een complicatie van een stemprothese (vaak een lekkend ventiel) niet altijd bij het dichtstbijzijnde ziekenhuis terecht bleken te kunnen voor de stemprothese wisseling. Hieronder lichten wij de afspraken toe.

Wanneer u een stemprothese in een hoofdhalscentrum geplaatst heeft gekregen en daar nog onder behandeling of controle bent, vindt de stemprothese wisseling in het hoofdhalscentrum plaats. Bent u echter uitbehandeld in het hoofdhalscentrum en wordt de zorg voortgezet in een ander ziekenhuis, dan zal de stemprothese wisseling daar plaatsvinden.

Als er echter een complicatie van de stemprothese ontstaat dan kunt u zich met de acute zorgvraag bij het dichtstbijzijnde ziekenhuis melden. Daarna gaat u voor de gebruikelijke zorg en controles weer naar het ziekenhuis waar u al onder behandeling was (hoofdhalscentrum of ander ziekenhuis).