(EL) Ongeveer twee van de drie mensen met een COVID-19-infectie, krijgt te maken met reukverlies. Bij het merendeel van deze mensen keert de reuk binnen een aantal weken terug, maar bij een deel houdt het reukverlies aan. Deze klacht heeft een grote invloed op het dagelijks leven van patiënten en er is nog geen behandeling voor. Het is mogelijk dat ontsteking rondom de reukzenuw een belangrijke rol speelt bij de aanhoudende klachten. Dit soort ontstekingen is te remmen met prednisolon, een sterke ontstekingsremmer. Of prednisolon ook bij reukverlies na COVID-19-infectie werkt, wordt met dit onderzoek in het UMC Utrecht uitgezocht.

In totaal kunnen 116 patiënten, die in de afgelopen 12 weken de COVID-19 diagnose hebben gekregen met een positieve PCR of antigeen test en minstens vier weken reukverlies hebben, meedoen aan dit onderzoek.

Meer informatie over de COCOS trial kunt u vinden op de website van het UMC Utrecht: COCOS-studie: prednisolon voor herstel van reukverlies na COVID-19-infectie of neem contact op met de onderzoekers via reukcovid@umcutrecht.nl.

Deze onderzoeksvraag kwam voort uit de Kennisagenda COVID-19 van de Federatie Medisch Specialisten. Het onderzoek maakt deel uit van een groter project met subsidie van ZonMW om meer zicht te krijgen op reukverlies na COVID-19: Sniffing out COVID; Perspectief bij blijvend reukverlies, naar begrip en behandeling.