LUMC
Albinusdreef 2
2333 ZA LEIDEN
Tel. 071-5262434
Universitair opleiders
- Dr. E.F. Hensen (Universitair opleider)
- Dr. S.L. van Egmond (Plaatsvervangend universitair opleider)
Afdeling
De afdeling Keel‐Neus‐Oorheelkunde/Hoofd‐halschirurgie van het Leids Universitair Medisch Centrum is een afdeling die zich inzet voor zeer hoogwaardige en gespecialiseerde zorg in de
verschillende deelgebieden van de KNO, met focus op hoofdhals chirurgie, laryngologie, otologie en schedelbasispathologie. Dit bereiken we door een sterke onderlinge samenhang en goede samenwerkingsverbanden met aanpalende specialismen zoals neurochirurgie, kaakchirurgie en plastische chirurgie. Wetenschappelijke speerpunten zijn cochleaire implantatie, schedelbasistumoren, paragangliomen, laryngologie en vestibulogie.
Opleiding
In het LUMC zijn er op de KNO-afdeling 10 tot 14 arts-assistenten in opleiding. De opleiding duurt nominaal 57 maanden en is opgedeeld in stages van 3 tot 6 maanden, waarin verdieping in KNO- gerelateerde onderwerpen en subspecialismen wordt aangeboden. Aan de hand van de leerstof van het landelijk opleidingsplan (ENTER-2) zijn de stages gedefinieerd, alle met hun eigen einddoelen. Er zijn 2 stages van 12 maanden in een niet-universitaire opleidingsinrichting Het laatste jaar is een differentiatiejaar, waarin een accent gelegd kan worden op een bepaalde richting binnen de Keel-Neus-Oorheelkunde. Het eerste jaar zijn de AIOS fulltime in het LUMC werkzaam, de rest van de opleiding is er sprake van een parttime (80%) aanstelling, waarbij de wekelijkse vrije dag in samenhang met de stage ingeroosterd wordt.
Structureel worden onderwijsblokken gecentreerd rondom de themakaarten van de ENTER-stof. Dit houdt in:
- wekelijks basaal onderwijs betreffende een ENTER-2 thema;
- breder onderwijs of presentatie tijdens wekelijkse stafvergadering;
- Evidence Based Medicine (EBM) & Critical Appraised Topics tijdens de wekelijkse stafvergadering;
- zaal- en poliklinische patiëntenbespreking;
- cyclische complicatiebespreking;
- onderwijs op humaan kadavermateriaal, voor praktisch onderwijs in chirurgische vaardigheden en anatomische kennis;
- participatie door assistenten per toerbeurt in de (inter-)nationale cursussen, die door onze afdeling georganiseerd worden: de internationale CI-cursus, laryngeal framework course en de hoofd-hals anatomiecursus.
Tijdens de opleiding nemen de assistenten ook deel aan de algemeen chirurgische en specifieke KNO-gerichte landelijke examens evenals de door ENTER geadviseerde mini-cursussen (bijholten, oren, neuschirurgie, (endo)scopie, duizeligheid en radiologie).
Gelieerde niet-universitaire opleidingsinrichtingen
- Alrijne Ziekenhuis, locaties Leiden en Leiderdorp
- Groene Hart Ziekenhuis, Gouda
- Haags Medisch Centrum, Den Haag
Sollicitatieprocedure voor A(N)IOS KNO in het LUMC
Solliciteren kan door middel van een open sollicitatie of door te reageren op een vacature.
Per jaar start een aantal nieuwe AIOS in het LUMC. Dit aantal is afhankelijk van het landelijk toegekende aantal AIOS voor de Keel-Neus-Oorheelkunde en verdeling daarvan over de verschillende opleidingsregio’s. Geïnteresseerden in een opleidingsplaats in Opleidingsregio Leiden kunnen een open sollicitatiebrief met CV sturen ter attentie van de universitair opleider: dr. E.F. Hensen, afdeling Keel-Neus-Oorheelkunde/ Hoofd Hals Chirurgie, LUMC, postbus 9600, 2300RC te Leiden.
Daarnaast is het mogelijk om te reageren op een vacature. Sollicitatierondes voor een opleidingsplaats vinden in principe één tot twee keer per jaar plaats. De sollicitatiebrief en het CV kunnen worden ingediend nadat de vacature bekend is gemaakt. Inhoudelijke criteria: Je kan solliciteren wanneer je in het bezit bent van een basisarts diploma en aantoonbare belangstelling hebt voor het specialisme KNO. Reeds opgedane ervaring als arts-onderzoeker en/of als arts-assistent, bijvoorbeeld in de Keel-Neus- Oorheelkunde, Spoedeisende Zorg, Chirurgie of Intensive Care strekken tot aanbeveling. Je beschikt over goede sociale vaardigheden en bent collegiaal, leergierig, handvaardig en gedreven.
Sollicitatieprocedure: Brieven en C.V.’s worden beoordeeld door de universitair en niet-universitair opleiders van de Onderwijs- en Opleidingsregio (OOR) Leiden. Naar aanleiding van een eerste beoordeling kunnen kandidaten worden uitgenodigd voor een gesprek. De sollicitatiecommissie bestaat uit universitair opleiders, niet-universitair opleiders, stafleden en AIOS KNO.
Bij de sollicitatieprocedures voor opleiding en promotie wordt het beleid m.b.t. diversiteit- en inclusiviteit van het LUMC en de Universiteit Leiden in acht genomen.
Voor vragen/inlichtingen: stafsecretariaat van de afdeling Keel-Neus-Oorheelkunde/ Hoofd Hals Chirurgie, LUMC, postbus 9600, 2300RC te Leiden. Telefoon: 071-5268168.
Sollicitatieprocedure voor een promotietraject in het LUMC
Geïnteresseerden voor een promotietraject kunnen een open sollicitatiebrief sturen naar stafsecretariaat van de afdeling Keel-Neus-Oorheelkunde/ Hoofd Hals Chirurgie, LUMC, postbus 9600, 2300RC te Leiden. Telefoon: 071-5268168.