Als u recent voor het klieven van de bovenste kringspier van de slokdarm bij een keel-neus-oorarts (KNO-arts) bent geweest, dan kunt u op deze plaats daarover meer gegevens lezen. Hebt u er nog nooit mee te maken gehad, maar wilt u er wat meer over weten, dan geldt hetzelfde.
Inleiding
Op deze pagina vindt u algemene informatie over het klieven van de bovenste kringspier van de slokdarm. Dit klieven wordt uitgevoerd ter verbetering van de passage van voedsel tijdens het slikken. Dit wordt ook een myotomie van de musculus cricofaryngeus genoemd.
Doordat de kringspier te dik of te stijf geworden is, kan deze tijdens het slikken niet voldoende meer open gaan en kan het voedsel niet meer goed passeren.
Figuur 1: Dwarsdoorsnede hals om de onderlinge relatie tussen structuren in de voedselweg te laten zien.
De ingreep
De behandeling vindt altijd plaats onder volledige narcose.
U kunt worden behandeld met een zogenaamde endoscopische behandeling (dat wil zeggen inwendige benadering) waarbij de musculus cricofaryngeus wordt doorgenomen met bijvoorbeeld een laser of opgerekt met een ballon. De opstelling tijdens de operatie, lijkt op de opstelling die gebruikt wordt bij stembandchirurgie (zie het kopje: stembandchirurgie, ook wel microlarynxchirurgie genoemd).
U kunt ook worden behandeld door een “open ingreep” via de hals. Bij deze ingreep wordt de bovenste kringspier van de slokdarm via een snee in de hals benaderd (zie fig. 2 en 3). Hierdoor kan de KNO-arts aan één kant de spier doorsnijden. De spier ontspant zich dan en het voedsel kan gemakkelijker passeren.
Figuur 2: Openleggen van de hals om de musculus cricofaryngeus te kunnen benaderen.
Figuur 3: Doorsnijding musculus cricofaryngeus.
Wat mag u van de operatie verwachten?
Deze operatie is een beproefde en succesvolle methode om slikpassageklachten, veroorzaakt door een niet goed functionerende kringspier, langdurig te verhelpen. Echter, het slikken is een ingewikkeld proces waar nog veel andere aspecten invloed op hebben. De operatie geeft het beste resultaat als de slikklachten uitsluitend veroorzaakt worden door deze kringspier. Als er andere factoren in het slikken meespelen, kan dit het uiteindelijke resultaat negatief beïnvloeden (bijvoorbeeld eerdere chirurgie, verlittekening van de spier waardoor deze stijf is en niet goed open kan gaan of neurologische problematiek). Het is belangrijk dat patiënten zich dit realiseren om teleurstelling te voorkomen. In veruit de meeste gevallen lukt het wel om een aanzienlijke verbetering in het slikken te verkrijgen.
Na de operatie
Na de operatie blijven patiënten vaak een of enkele dagen in het ziekenhuis ter observatie. Tijdens de operatie wordt er soms een wonddrain geplaatst. De wonddrain voert het wondvocht van het operatiegebied af en kan meestal na 1-2 dagen verwijderd worden. Na de operatie wordt het eten en drinken meestal langzaam opgebouwd. Om voldoende voeding en vocht binnen te krijgen, kan het zijn dat tijdens de operatie een slangetje voor de voeding wordt geplaatst.
In het begin kan dit lastig en pijnlijk zijn. Dit wordt langzaam beter. Het is belangrijk dat u het slikken niet forceert. Soms is logopedische begeleiding nodig. Het kan ook zijn dat het operatiegebied pijnlijk is. Door uw verblijf in het ziekenhuis krijgt u snel de juiste medicatie tegen de pijn. Na de operatie blijft een litteken in de hals zichtbaar.
Wat zijn de risico’s?
Zoals aan elke medische ingreep, zijn er ook aan deze operatie risico’s verbonden. Deze zogenoemde complicaties komen in een klein aantal gevallen van de operatie voor. Er is een kleine kans op:
- nabloeding
- wondinfectie
- infectie borstholte (mediastinitis)
- beschadiging van de zenuw die de stemband aanstuurt
Complicaties
Slechts in zeldzame gevallen treden er complicaties op ten gevolge van de behandeling. De meest voorkomende complicatie is het ontstaan een wondinfectie, deze wordt behandeld met antibiotica. Zeldzamer is het ontstaan van een bloeding of een scheurtje in de wand van de slokdarm of een infectie van de ruimte rondom de slokdarm. Mensen krijgen dan vaak specifieke pijnklachten en koorts. De ziekenhuisopname duurt dan meestal langer totdat de complicatie behandeld is.
Slotwoord
Het is niet mogelijk om op deze voorlichtingspagina alle details over het klieven van de bovenste kringspier van de slokdarm te beschrijven. U kunt verdere informatie lezen bij de kopjes van de verschillende aandoeningen en behandeling onder: slikaandoeningen.
Het kan zijn, dat u ondanks de uitleg van uw KNO-arts nog vragen heeft of dat u meer informatie wilt. Aarzel dan niet contact op te nemen met uw KNO-arts en om nadere uitleg te vragen. Aan dat verzoek zal graag worden voldaan.
De auteursrechten op de door Medical Visuals vervaardigde illustraties die zijn opgenomen op deze website berusten bij Medical Visuals. Gebruik van deze illustraties door leden van de NVKNO of derden is aan voorwaarden onderhevig. Voor meer informatie kunt u zich wenden tot Medical Visuals (maartje@medicalvisuals.nl).